Video is hot. Ik kan het alleen maar toejuichen. De gedachte dat online video een steeds prominentere rol gaat spelen in de marketingwereld maakt me blij. In 2017 zal 69% van het internetverkeer van consumenten uit video bestaan. Het bewegende beeld wordt dus belangrijker. Maar het laten maken van video content voor je bedrijf is prijzig. Beter daarom: doe het zelf. Maar hoe maak je een goede online video?
Concept
Het allerbelangrijkste van een video is het concept. Wat wil je vertellen met je video? Wil je informeren? Entertainen? Soms wil je met een online video beiden. Het belangrijkste is dat je een verhaal vertelt. Mensen houden van verhalen en dat zal nooit voorbij gaan. Maar hoe vertel je een goed verhaal en waar moet je dan rekening mee houden?
- Karakters: als je een online video maakt moet je karakters kiezen. Zij zorgen voor de interactie met de kijker. Dat hoeven niet perse mensen te zijn. Objecten en producten zijn namelijk ook karakters. Je karakters brengen iets teweeg. Zij nemen de kijker mee in het verhaal.
- Plaatsen: vraag jezelf af waarom deze plek belangrijk is voor je karakter en het verhaal. Houd daarnaast rekening met comfort. Voelen de karakters zich op hun plek? Kunnen ze hier natuurlijk acteren of zichzelf zijn?
- Plot: mensen houden van een conflict in een verhaal. Waar loop je als bedrijf of consument tegen aan? Dat betekent niet dat in elke video een vijand hoeft te zitten. Spanning en conflict kunnen op zeer verschillende manieren voorkomen. Schets een probleem in je video.
- Doel: uiteindelijk gaat het om de betekenis van je video. Wat wil je ermee zeggen? Het doel verschilt per bedrijf en dus ook per online video. Zet van tevoren uiteen wat je de kijker bij wil brengen met je video.
Productie
Nu het fundament gelegd is kun je aan de slag. Je kan met je smartphone al hoogwaardige video’s maken. De technologie ontwikkelt zich dermate snel dat steeds minder wordt gevraagd van beheersing van de techniek. Bij een videoproductie komen echter meer dingen kijken dan technische zaken. Belangrijk is hoe je een beeld interessant houdt. Daarnaast zijn zaken als licht en vooral geluid erg belangrijk.
Na de opnames ben je nog niet klaar. De beelden moeten namelijk tot een geheel samengevoegd worden in de montage. Er bestaan diverse softwareprogramma’s met ieder zijn eigen prijs en moeilijkheidsgraad. Het gebruik van achtergrondmuziek is een aanrader, omdat je video dan wat extra gevoel en emotie krijgt.
Verspreiding
Je hebt niks aan een goede online video als niemand het ziet. Besteed daarom net zoveel aandacht aan de verspreiding van je video als de productie. Maak je video tot onderdeel van een campagne. Vraag jezelf af via welke kanalen je deze verspreidt. Daarnaast kan je met video’s beter gevonden worden in Google. In een volgende blog zal ik dieper ingaan op videomarketing.
Wat zou jij nog graag willen weten over online video? Ik beantwoord graag je vragen.