Pascalle Mansvelders

 

Schilderijen Pascalle Mansvelders deze zomer bij Buro Bliss

Wij ontsnappen niet

Faces & Names – Pascalle Mansvelders

facesnames-rari-bujurg-2007-kopie

Pascalle Mansvelders (NL-1963) is beeldend kunstenaar. Haar werken zijn vaak uitingen van pure tegenstellingen. Het woordje ‘maar’ omgevormd tot beelden. Zo vertaalt ze hoop in angst en (on)geloof, menselijkheid in engelen, en kleurloosheid in tinten. Ze zoekt en vindt het mooie in lelijke dingen, en andersom, het kwade in het goede, en ook dat natuurlijk andersom. Wezenlijk is voor haar altijd de vraag; kan het ook anders? Een antwoord heeft ze niet, maar kan in haar beleving alleen gevonden worden vanuit het voorstellingsvermogen van kunst. Als een wapen om te overleven.

De serie olieverfschilderijen Faces & Names – nu tentoongesteld bij ons – is een uitgesproken voorbeeld van Mansvelders’ manier van denken. We zien engelen in de gedaante van kinderen. Maar: geen lieftallige blikken of roze, mollige vleespartijen. Nee, vanaf het doek treden engelen naar voren die hun gevoelens tonen. Waarover? Over de wereld en wat wij – mensen – ervan maken. We ontsnappen niet aan de soms indringende blikken. In deze hemel wordt niemand gespaard.

Na de universitaire studie kunstgeschiedenis (specialisatie Pop Art en Amerikaanse hedendaagse kunst) werkte Pascalle Mansvelders onder meer als conservator in het Museum van Bommel van Dam Venlo en als zelfstandig tentoonstellingsmaker, publicist, en organisator van culturele activiteiten. Na 10 jaar trok ze zich opnieuw terug in haar atelier om weer te gaan schilderen en werkte ze binnen de charitatieve stichting Arts And Angels.

Sinds 2011 is ze ook art-curator bij Odapark center for contemporary art Venray, waar hedendaagse kunst, natuur en maatschappij samenvloeien, voor haar een unieke plek waar kunst in een pop-gedachte gratis en echt voor iedereen is.