Het vuur van de opstand

Wat is er nu belangrijker dan je communicatiemiddelen? Het verhaal van de twee verkenners van de rebellen tijdens de Amerikaanse bevrijdingsoorlog zegt misschien wel alles. Vanuit een afgesproken ontmoetingsplaats gingen ze elk een andere richting op. De verkenner naar het zuiden deed kleine en grote dorpen aan; de andere verkenner deed hetzelfde in het noorden. Overal sprak de eerste met de plaatselijke bevolking over waarom de Amerikanen het Engelse juk van zich af moesten werpen. Bewoners zullen braaf naar hem geluisterd hebben; we weten het niet precies.

Hoe anders was dat in het noorden. Daar is toen geschiedenis geschreven. Het vuur van de opstand barstte los in een geografisch lint dat precies het spoor volgde van de route die Paul Revere aflegde.

De drive

Vreemd. De middelen van de twee verkenners waren exact hetzelfde: een paard dat hen van plaats naar plaats bracht en een stem die het verhaal vertelde. En toch zo’n groot verschil. In de communicatie en marketing denken we teveel vanuit middelen. Willen we de doelgroep beter bereiken? Ok, dan bouwen we een nieuwe website met de nieuwste snufjes. Willen we een boodschap offline zichtbaar maken? Dan ontwikkelen we een mooie folder of flyer.

Maar hoe kan het dat sommige organisaties met een nogal beroerde website zoveel resultaat behalen? Juist ja, ze hebben de mensen die het mogelijk maken. Omgekeerd gebeurt ook en is des te pijnlijker: een peperdure site ligt als dood vlees in de online zon te bakken tot de vliegen er op af komen.

Wie echt succes wil boeken in de communicatie en marketing heeft op de eerste plaats de mensen nodig. De juiste mensen. Alle directeuren en communicatiechefs: let op of je het volgende type tot je beschikking hebt. Veel drive en het vermogen om anderen daarmee te besmetten. Met optimisme, energie en als het even kan – vertelkunst. Goed mogelijk dat die competenties over meerdere personen gezocht moeten worden. In elk geval zijn ze volgens ons net zo belangrijk als de echte harde ‘skills’.

Het mooiste werk

Je hebt energie nodig en die komt van inspiratie en lol. Energie is belangrijker dan ooit. Het mooie van deze tijd is dat online perfect zichtbaar wordt wie op weg is naar dat hoge doel. De berichten op de sociale media en in het nieuwsdeel van de site zijn een spiegel van de interne organisatie. Dat kan nauwelijks uitbesteed worden; de medewerkers moeten het zelf doen.

Buro Bliss heeft bij klanten altijd oog voor dat wezenlijke aspect: de mensen. Daarom werken we vaak met workshops en coaching om de eigen medewerkers beter uit te rusten. Daarom ook houden we specialisten dicht bij ons die weten hoe je een organisatie beter laat presteren, die het mechaniek van cultuurverandering doorgronden. Zoals Jan Iedema, Marcel Janssen en ‘the Ummelen brothers’.

Aldus: Buro Bliss bouwt graag bijvoorbeeld een website, op een manier die een klant past, we helpen om meer traffic er naartoe te halen en we leggen graag uit hoe je goede content maakt. Maar: het mooiste werk – het verhaal vertellen zoals Revere 250 jaar geleden deed – dat moeten we overlaten aan de mensen die dat veel beter kunnen. Medewerkers die geloven in hun zaak en dat met zoveel energie naar buiten brengen dat het er aan alle kanten vanaf spat.