Inspiratieblog (1) : Wat gaan jullie morgen doen?

Stel je voor. 25 jaar geleden. Een bureau, op kantoor. Geen mail, geen smartphone. Het enige communicatiekanaal naar de buitenwereld de vaste telefoon die voor je staat.

Hoe anders is het nu: nieuwe middelen bieden fantastische mogelijkheden. Maar het vraagt veel. Ook van mij.

Het tempo is fors opgevoerd. Doelstellingen moeten gehaald, verantwoording afgelegd. We werken niet alleen harder, het moet ook aanwijsbaar ergens toe leiden. De druk is groot. Bedrijven en organisaties moeten meer leveren en daarmee hun werknemers ook.

Trucjes doorgeprikt

Ok, dacht ik vandaag, maar wat is nu de sleutel. Die vraag kwam op na een intern gesprek over een nieuw sales en marketing programma dat in de maak is bij Buro Bliss. We zetten dat op vanuit onze drive om een zo concreet mogelijke bijdrage te leveren aan harde resultaten.

Hoe kun je in een sales gesprek echt succesvol zijn in deze tijd? Met inspiratie. Verkopers hebben een aansprekend verhaal nodig. Je kunt niemand meer op pad sturen met een folder met producten en diensten op een rijtje. Dat werkte vroeger misschien, maar nu zeker niet meer. Je komt niet eens aan tafel.

Maar een aansprekend verhaal als trucje is zo doorgeprikt. De inspiratie moet écht zijn.

Wat kunnen jullie werkelijk voor anderen betekenen, voorbij alle clichés? Dat antwoord, daar draait het om. Welke verandering brengen jullie mee, zodat het morgen voor anderen beter wordt dan vandaag?

Het gaat dieper, dacht ik verder. Een bedrijf of organisatie moet doordrenkt zijn van deze inspiratie om effectief te zijn naar buiten toe. Vanuit leiderschap, vanuit cultuur moet glashelder zijn wat het doel is en iedereen moet daarvoor willen knokken. Dan kunnen de resultaten geboekt worden. Tastbare resultaten.

Iets onvoorstelbaars

Terug naar het begin. Het is niet erg als werken bikkelen is, als twintig mails binnenstromen tussen twee vergaderingen door. Als er inspiratie is. Dan wordt werk weer leuk.

David Axelrod en zijn team hebben een fantastische prestatie neergezet. Om dat te bereiken hebben ze dag en nacht gewerkt, letterlijk. Jaren achter elkaar. Achteraf zullen ze zeggen dat het beste tijd van hun leven is geweest. Want ze werkten aan iets onvoorstelbaars groots.

Zij hebben de eerste zwarte president van Amerika in het zadel geholpen. Dat mag nu vanzelfsprekend zijn, toen was een godswonder realistischer. Alles is mogelijk. Ook op jullie werkvloer. Wat gaan jullie morgen doen?

Foto: David Axelrod.

NB Dit blog verschijnt in drie delen; de volgende afleveringen worden geschreven door Jan Iedema en Marcel Janssen.